© Jens Nordström
Landet Oss har funnits sedan 2015 och startades av Monika Bengtsson som en stadsodling inom projektet Stadsbruk i Malmö. Årskiftet 2016-2017 anslöt Cecilia Ward och verksamheten blev allt större, både i odlingsyta och i arbetstid. Samtidigt som grönsaksodlingarna växte var vi också med och startade bland annat REKO-ring Malmö och REKO-ring Höör och testade alla upptänkliga sätt att nå ut till kunderna med våra grönsaker och blommor. Hösten 2018 flyttade den småskaliga stadsodlingen i Malmö till en gård strax utanför Höör i mellanskåne. Här finns det gott om utrymme att odla grönsaker och snittblommor och inte minst möjlighet att bo i anslutning till odlingarna.
Landet Oss drivs idag av Cecilia Ward och är framför allt ett andelsjordbruk, där man kan köpa en andel av skörden i form av grönsaksprenumerationer. Drivkraften har alltid varit att erbjuda goda grönsaker SAMTIDIGT som odlingarna är så ekologiskt hållbara som möjligt. Därför används inga kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller betade fröer. Gårdens egna höns bidrar med gödsel, utöver underhållning och ägg för självförsörjning. Målet är helt enkelt att lämna jorden i bättre skick för framtida generationer.
Vi tar emot planerade studiebesök på vår gård strax utanför Höör i mellanskåne. Studiebesöken kan anpassas efter era preferenser och innebära rundvandring på odlingarna, workshops och gemensam tillagning av en måltid på nyskördade primörer etc. Studiebesöken kan också kombineras med tematiska föreläsningar eller workshops. Hör av er för mer information och kostnadsförslag.
Vi håller gärna föreläsningar för föreningar, skolklasser, företag etc., antingen digitalt, vid besök på vår gård eller hos er. Våra föreläsningar berör teman som Landet Oss och vår väg från stadsodling till gård på landet, market gardening, grönsaks- och snittblomsodling, matsuveränitet och hållbarhet ur vårt perspektiv. Hör av er för mer information och kostnadsförslag.
Vi tar löpande emot praktikanter och volontärer på gården. Vi ser helst att du kan hjälpa till löpande under en längre tid, exempelvis under en sammanhängande period på minst två veckor eller en dag/halvdag i veckan under högsäsong.
Låter det intressant? Maila i så fall en kort beskrivning av dig, din odlingserfarenhet, när du kan hjälpa till samt kontaktuppgifter till info@landetoss.nu så kontaktar vi dig.
Cecilia Ward
Resan mot att bli bonde har varit brokig, men på något sätt har mat alltid funnits med som en röd tråd. Jag har en bakgrund i globala studier och sedan arbetat som kommunikatör på biståndsorganisationen Svalorna Indien Bangladesh. Jag hade då det fantastiska privilegiet att kunna besöka bondegrupper i Sydasien som arbetade för matusuveränitet och matsystem som är hållbart för människor OCH miljön. Inspirerad av deras arbete kom jag hem och kände allt starkare att något skavde med vårt matsystem här i Sverige. Hur många vet egentligen vem som odlat ens mat, än mindre på vilket sätt den har odlats eller vilken väg den har rest för att nå butikshyllorna? I kombination med odlingsintresset började vägen framåt bli allt tydligare. Att flytta till en gård på landet och bli bonde kanske låter otippat, men ändå självklart på något sätt.
Att producera mat för lokalsamhället är helt enkelt världens bästa jobb!
Kontakt: cecilia (@) landetoss.nu
© Jens Nordström
Landet Oss odlar grönsaker, blommor och kryddor på en liten gård strax utanför Höör i mellanskåne. Vi odlar självklart så reko och hållbart som möjligt och med mycket kärlek!
© Copyright. All Rights Reserved.